Økonomiske begreber du skal kende til
Der er mange økonomiske begreber og det kan være svært at overskue alle sammen. Vi ønsker at præsentere dig for de mest centrale økonomiske begreber her, for de er vigtige når du skal identificere det billigste eller bedste lån for dig.
Ikke mindst forholdet og sammenhængen imellem de forskellige parametre er afgørende at forstå, for at kunne træffe de rigtige beslutninger. Ellers kan dine konklusioner meget vel vise sig at blive forkerte. Se bl.a. hvad forskellen er mellem debitorrente og åop samt meget mere.
ÅOP
Lad os starte med ÅOP som er et begreb der er opfundet, for at skabe overblik hos danske forbrugere. I en tid hvor det kan være svært at overskue de samlede omkostninger ved et lån, er ÅOP-procentsatsen med til at give klarhed.
Den medregner samtlige forpligtelser du bliver mødt med. Det betyder at skjulte gebyrer og løbende udgifter, bliver inkluderet i rentesatsen. Det gør de IKKE i debitorrenten. Mere om hvorfor ÅOP er vigtigere end renten længere nede.
Den officielle forkortelse for ÅOP er følgende: Årlige Omkostninger i Procent
Debitorrente
Debitorrenten er altid variabel og det vil være udbydernes kreditvurdering der afgører, hvilken rente du får tilbudt som kunde. Jo bedre økonomi og jo højere indtægt, desto bedre forudsætninger. Du vil derfor ofte opleve at debitorrente ligger i et interval, hvor du så både kan ende i den nedre eller øvre del af dette spænd.
Der er dog ingen tvivl om at det er en god indikator for prisen på lånet, hvorfor det er en god rettesnor at anvende, når du sammenligner finansielle produkter. ÅOP er bare bedre.
ÅOP vs. renten
Nu til et område, hvor mange danskere desværre ved for lidt. Forholdet mellem ÅOP og renten er nemlig helt central, når den billigste og dermed bedste løsning skal vælges. Alt for mange danskere kender kun til renten, hvorfor den har folks entydige fokus. Men hvad hvis der er mange flere løbende gebyrer og høje startomkostninger, på tilbuddet med den laveste rente?
Det kan give et forskruet billede af virkeligheden, som ender med at du vælger den forkerte løsning. Du bør derfor altid bruge ÅOP satsen til at sammenligne tilbud med hinanden. I hvert fald når dit fokus er på prisen, for der er mange andre faktorer, der bør indgå i beslutningsprocessen.
Opstartsgebyr, stiftelsesomkostninger – kært barn har mange navne
Kært barn har mange navne og det gælder i særdeleshed for den omkostning der er ved, at oprette selve lånet. Det kan både hedde opstartsgebyr, stiftelsesomkostninger og startomkostninger. Begrebet dækker over det samme. Prisen på at komme i gang med det ansøgte lån. Gebyret ligger typisk mellem 495 – 900 kr. alt efter udbyderen.
Denne markante forskel gør, at du bør have særligt fokus på gebyrets størrelse, specielt ved mindre lånebeløb. Jo flere penge du søger, desto mindre rolle har det for dine samlede omkostninger. Så her vil forskelle i renten være af større vigtighed.
Opsummerende bør dit primære fokus være på ÅOP nøgletallet. Holder du øje med det, er du nået langt i jagten på den billigste finansieringsløsning. Uanset om den findes online, i banken eller hos forhandleren.