Opstartsgebyr

Når du tager et lån, er der mange forskellige omkostninger, blandt andet gebyrer. Der findes både løbende omkostninger og engangsomkostninger, og mange af dem er gebyrer. Blandt andet er der ofte et opstartsgebyr og det er godt at have et overblik over, hvad det går ud på, inden du tager dit lån.

Hvad er et opstartsgebyr?

Et opstartsgebyr er en omkostning, du betaler når du skal tage lånet for at få det oprettet. Det er en engangsomkostning, som du altså kun betaler, lige i begyndelsen af hele periode. De andre gebyrer, der kan være på lånet, er blandt andet tinglysningsgebyr, dokumentgebyr, PBS og administrationsgebyr.

Hvad ligger opstartsgebyret typisk på?

Det er forskelligt, hvor meget et opstartsgebyr typisk er på. Det varierer nemlig fra udbyder til udbyder. Det er ikke et beløb, der ændrer sig i forhold til, hvor stort et lån du tager, men er fastsat ved hver enkelte udbyder. Derfor kan beløbet variere, men i grove træk ligger det ofte et sted mellem 450 kr. og 900 kr.

Der er en detalje, som det er værd at skrive bag øret. Opstartsgebyret kan trækkes fra i skat, hvis din løbetid er på under 2 år. Løbetiden er den periode, du har til at betale pengene tilbage igen. Dette gælder for alle de omkostninger, der er i forbindelse med oprettelsen. Det skal fremgå på din låneaftale, og du skal desuden selv huske at melde det på din selvangivelse.

Opstartsgebyret påvirker ÅOP satsen

Alle de små udgifter er en af de ting, der er med til at bestemme, hvor dyrt et lån er. Derudover er renten også vigtig for, om løsningen er dyr eller billig, og renten bliver derfor også kaldt for ‘prisen’ på lånet. Alligevel kan mange høje gebyrer gøre et lån med meget lav rente, dyrt i det lange løb. Derfor er det vigtigt at holde øje med alle omkostninger, før du underskriver en låneaftale. Det gør du ved at holde øje med ÅOP, der står for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP er forklaret og uddybet i en anden ‘værd at vide’-artikel her på siden.

Opstartsgebyret påvirker altså hvor høj eller lav ÅOP satsen er. Derfor er det en god idé både at holde øje med startomkostningerne, men også ÅOP for at danne et større overblik over, hvor meget du skal betale i sidste ende. Desuden kan du sammenligne lån lettere, når du kigger på ÅOP.