7 gyldne låneråd i 2020
Finansieringen.dk ønsker at give dig 7 gyldne låneråd for 2020. Du får her 7 af vores bedste lånetips, hvis du får brug for at søge lån i løbet af året. Det kan være om hvordan du finder den billigste løsning, hvilke muligheder du bør være opmærksom på og hvordan du generelt bør håndtere hele processen. Læs med her og få gode råd med på vejen.
1. ÅOP, ÅOP og atter ÅOP
Vi kan lige så godt starte med det vigtigste. ÅOP er et økonomisk begreb, for alle de omkostninger du bliver pålagt som forbruger. På den måde er det en bedre indikator end renten, der fx. ikke inkluderer opstartsgebyret eller løbende omkostninger. Du bør derfor fokusere primært på ÅOP, når det billigste tilbud skal vælges.
2. Overblik over budget og rådighedsbeløb
Det kan godt være at det kun er banken som skal have indsendt et budget og have klarhed over dit månedlige rådighedsbeløb. Men det er ingen undskyldning for helt at lade det ligge. Budgettet er guld værd når du skal træffe beslutninger og finde ud af, hvordan din økonomiske situation egentlig hænger sammen. Ikke bare hvad du har på kontoen og hvad computeren koster at købe. Men ligeledes hvilke indtægter og udgifter du har måned efter måned.
3. Vælg en passende ydelse
Punkt 3 leder os videre til det næste lånetip. For det er afgørende at du får valgt en passende ydelse, der er til at betale måned efter måned. Alt for mange danskere er kommet til at sætte sig for dyrt og det betaler man hurtigt prisen for. Vores flabede spørgsmål til dig er, hvordan du har tænkt dig at fastsætte en passende ydelse, hvis du ikke kender dit rådighedsbeløb?
Vi mener ikke det er muligt og derfor hænger pkt. 2 og 3 sammen. Få lavet budgettet, skabt klarhed over rådighedsbeløb, hvorefter du kan skræddersy dit lån (beløb og løbetid) optimalt.
4. Hav en plan for tilbagebetalingen
Du bør altid få lagt en plan for tilbagebetaling af lånet, hvilket er tæt forbundet med både budgettet og dit rådighedsbeløb. Planen indebærer at du indregner øvrige omkostninger i løbet af året. Det kan være du overvejer at tage på ferie, investerer i nyt fjernsyn eller en renovering af boligen.
Alle disse tanker og overvejelser bør du tage højde for, så du får valgt den rette løbetid og ydelse. Planen er afgørende for, at hele løbetiden forløber på ordentlig vis, uden din privatøkonomi bliver presset.
5. Har du tænkt over alternativerne?
Der er næsten altid flere muligheder og det gælder ligeledes hvis du mangler penge. Det kunne være at spørge forældrene, at sælge ens brugte ting eller sælge bilen, hvis I har 2 stående. Der er mange vejen til at skaffe penge og du bør som minimum overveje alternativerne. At låne pengene vil typisk være den nemmeste, men dyreste løsning.
6. Overhold betalingsfristerne
Der er mange god grunde til at du bør overholde betalingsfristerne generelt, ikke kun på dine månedlige ydelser. For det giver kreditselskaberne et indtryk af, at du kan overholde dine forpligtelser som kunde. En positiv betalingshistorik har nemlig indflydelse på kreditvurderingen og hvordan den ender. Samtidig undgår du dyre rykkere, så det er den anden gode grund.
7. Er du klædt ordentligt på?
Der er mange danskere der optager et forbrugslån, uden at være ordentlig klædt på og det er en stor fejl. Du bør derfor tænke over, hvor vidt du føler dig rustet til at låne 50.000, 100.000 eller hvad du nu mangler. Det er mange penge og beløb der vil påvirke din økonomi, de næste mange år. Det er derfor noget du skal gennemtænke og hvis du har ubesvarede spørgsmål, bør du får dem besvaret, før du underskriver låneaftalen.
Vi håber du er blevet klogere på de overvejelser og økonomiske begreber, du skal være opmærksomme på.
Opdateret: Juli 2020