Uden sikkerhed

Der er stor forskel på at vælge at tage et lån i banken og at optage det hos en online udbyder. En af forskellene er, at du altid skal stille sikkerhed for det i banken, men du låner uden på nettet.

Vi ser på forskellene og diverse fordele/ulemper ved begge løsninger. Online låner du altid pengene uden sikkerhed.

Hvad betyder det at låne uden sikkerhed?

Når du låner uden sikkerhed betyder det, at udbyderen ikke har pant i noget du ejer, eller det du bruger pengene på. I banken stiller du sikkerhed for lånet. Det betyder, at banken for eksempel har mulighed for at sælge din bil, dit hus eller noget andet, du stiller sikkerhed med, hvis du misligholder aftalen – i værste fald. Andre mennesker kan også stille sikkerhed for dig.

Mange unge har forældre der stiller sikkerhed, hvis de ikke selv ejer eksempelvis fast bolig eller lignende. Når du låner uden, har udbyderen ikke nogen reel sikkerhed for, at du betaler tilbage, og ingen garanti for at få pengene andre steder fra.

Alle lån du finder i oversigterne på Finansieringen.dk, er af typen lån uden sikkerhed. Det betyder at du blot skal udfylde en låneansøgning og så får du svar på, om du er godkendt og til hvilken rente. 

Det har en klar betydning, hvilket lånebeløb du vælger. Der er stor forskel på om du vil optage et lån på 90.000 kr. eller et lån på 120.000 kr. Dels for hvordan det belaster din privatøkonomi, dels for dine valgmuligheder og chancer for at blive godkendt. 

Desto større pengebeløb du søger om, desto større krav bliver der stillet til din økonomi og månedlige indtægt. Du skal derfor altid søge penge med omtanke og hvor det er gennemtænkt og velovervejet.

Fordele og ulemper ved ikke at stille sikkerhed?

Der er både gode og dårlige ting ved ikke at stille sikkerhed for et lån. Fordelene er blandt andet, at udbyderen slet ikke blander sig i, hvad du bruger pengene på, når du låner hos dem. Du kan i virkeligheden sagtens tage et lån udelukkende for at få plads i budgettet til at leve lidt bedre. Desuden er det også en fordel, at banken eller udbyderen ikke har en pant i noget, du ejer.

Til gengæld er der også ulemper. Når du ikke stiller sikkerhed, er lånet ofte lidt dyrere, eftersom renten bliver højere. Det er derfor der ofte er lidt højere renter på online lån end i banken. Derudover er der andre konsekvenser, end at banken sælger noget, du ejer, hvis du ikke betaler tilbage. Du kan nemlig i stedet risikere at blive registreret i RKI.

Sikkerhed er ikke det samme som dokumentation!

Det er vigtigt at huske på, at sikkerhed ikke er det samme som dokumentation. Selvom du ikke stiller sikkerhed for et lån, skal du stadig dokumentere, at du har styr på din økonomi, har en indkomst, ikke er i stor gæld og lignende.

Derfor kan du sagtens risikere at få et nej til din låneansøgning, hvis udbyderen ikke er tilfreds med din økonomi – netop fordi de ikke har nogen garanti for, at du ellers kan betale pengene tilbage igen.

Dokumentation vil primært være i henhold til din person og indkomst. Det kan være du skal dokumentere din identitet via dit CPR nummer. Det kan være du skal dokumentere din indtægt via årsopgørelse og 3 seneste lønsedler. Dem bør du altid have klar, inden du ansøger online. Du kan nemt hente dine lønsedler via e-boks.dk.