Finansiering af gasfyr og jordvarme

Opvarmning: Gasfyr og jordvarme

Afhænger opvarmningen af dit hus af et gammelt oliefyr? Eller er dit gasfyr klar til at blive udskiftet? Der kan være mange grunde til at ville skaffe en ny opvarmningsform til dit hus, måske har du bare interesse i at finde en billigere eller mere miljøvenlig løsning. Læs mer her, hvis du overvejer at udskifte dig varmeanlæg.

Lån til gasfyr eller jordvarme

To meget populære muligheder for opvarmning af boligen er gasfyret og jordvarmen. Der er stor forskel på de to – som vi kommer ind på senere i artiklen. Uanset hvad du vælger, er der god sandsynlighed for, at du skal søge om et lån for at få udskiftningen finansieret. Du kan vælge at låne af enten din bank eller fra en online låneudbyder. Banken er ofte langt mere tilbøjelig til at give afslag på en låneansøgning, end online udbydere er.

Opvarmning: Gasfyr og jordvarmeTil gengæld er et banklån ofte billigere. Det er fordi du stiller sikkerhed i lånet, som du i mange tilfælde slipper for, hvis du vælger finansiering fra nettet. Her er låneprocessen ofte langt nemmere end i banken, og du kan låne penge på meget kortere tid.

Ofte udfylder du bare en formular på låneudbyderen hjemmeside, efter du har bestemt dig for, hvilket lån du har brug for, og så får du et tilbud tilbage.

Hvis du er tilfreds med tilbudet, underskriver du også på nettet, nemlig ved hjælp af dit Nem ID. Men før du låner, skal du beslutte dig for, hvilken opvarmningsform, du vil have.

De forskellige opvarmningsformer

Der er flere forskellige muligheder, når det kommer til valget af din nye opvarmning. Der er blandt andet disse fire løsninger, hvor nogle er mere miljørigtige end andre.

  • Gasfyr

Et gasfyr fungerer ved at vand, der løber ud i dit hus’ radiatorer eller i dit gulvvarmesystem, bliver varmet op ved at gas bliver brændt af. Gassen, der bruges til et gasfyr, er naturgas. Det udleder CO2, men ikke lige så meget som hvis det var kul eller olie, der blev brændt af. Et gasfyr kræver, at der bliver lagt rør, som gassen bliver transporteret direkte til dit fyr i.

  • Jordvarme

Et jordvarmeanlæg fungerer ved at der lægges rør under jorden, der indeholder væske, der bliver varmet op af jordvarmen. Jorden bliver varmet op af solen, men da rørene lægger ca. 1 meter under overfladen, er der også varme om vinteren, og anlægget virker derfor hele året. Der er væske i rørene under jorden, som bliver transporteret ind i et varmeanlæg i huset, som omdanner jordvarmen til varme til dit hus.

  • Oliefyr

Oliefyret fungerer i grove træk som et gasfyr, hvor der i stedet afbrændes olie i stedet for naturgas. Det betyder, at det forurener mere, da det udleder en stor mængde CO2. Derfor er det også i år blevet forbudt at installere oliefyr i huse, hvor der alternativt kan installeres gasfyr eller bruges fjernvarme i stedet. Oliefyr er blevet brugt i de fleste huse i Danmark siden 1980’erne, men er nu på vej ud.

  • Træpillefyr

Et træpillefyr er en CO2 fri løsning til opvarmning af dit hus. Det fungerer ved at anlægget fodres med træpiller, som langsomt bliver forbrændt og varmer vandet op, der bruges til opvarmning af huset. Det kræver, at du skaffer træpiller eller træ til fyret, og for det meste selv fylder det på. Det kan altså være en opvarmningsmetode, der kræver, at du arbejder for varmen.

Forskellene mellem gasfyr og jordvarmeanlæg

Er du i tvivl om du skal vælge gasfyr eller et jordvarmeanlæg, er du ikke den første. Det kan være svært at finde ud af, hvad der bedst betaler sig i lige netop dit hus, og det kan være en god idé at snakke med nogle forhandlere, der er eksperter på området, før du beslutter dig. Der er nogle klare forskelle på de to muligheder, som det er en god idé du sætter dig ind i først.

Når det kommer til miljøet, er jordvarmeanlægget helt klart den bedste mulighed. Da anlægget bruger varmen fra jorden, som egentlig kommer fra solen, beregnes det som en vedvarende energiform – på trods af, at jordvarmeanlægget faktisk kræver en lav mængde el, for at fungere. Gasfyret er som allerede nævnt mere miljøvenligt end eksempelvis oliefyret, men det udleder stadig CO2 at forbrænde den naturgas, der bruges til et gasfyr.

Til gengæld kan det være lettere at installere et nyt gasfyr, hvis dit hus allerede har sådan et, som bare er blevet for gammelt. Et jordvarmeanlæg er også dyrere at købe, men til gengæld billigere i drift i det lange løb. En stor ulempe ved jordvarmen er, at anlægget kræver meget plads. Du skal altså have en stor have med et stort, frit areal uden træer eller terrasse, for at du kan få det lagt ned i jorden. Hvor stort, anlægget skal være, afhænger af størrelsen på dit hus.