Forbrugslån Wiki

I vores Forbrugslån Wiki vil vi gøre dig klogere på en lang række centrale områder som forbruger. Det indebærer at informere dig om vigtige begreber og ruste dig til at få valgt det rigtige forbrugslån for dig og din situation. Når du låner penge er det vigtigt at du ved, præcis hvad du går ind til. Det kan du komme til ved at læse med her.

Værd at vide om forbrugslån

I de kommende afsnit kan du blive meget klogere på væsentlige områder du bør kende til som forbruger. Læs med for at få svar på dine forskellige spørgsmål og hvad det indebærer at optage forbrugslån. Der kan være stor forskel op at lave forbrugslån online og i banken, hvorfor vi har inddelt de to situationer i hver sit afsnit. Vi starter med at se på forholdene online.

Forbrugslån online

Uden sikkerhed

Når du søger penge online, vil det altid være uden sikkerhed. Det betyder at du låner penge uden at stille sikkerhed i form af bil, bolig eller lignende. Det har sine fordele og ulemper. Den klare fordel er, at det er både nemt og hurtigt at søge, samt at du ikke risikerer din ejendom. Den primære ulempe er at det typisk vil medføre lidt højere omkostninger.

Beløb: 1.500 – 500.000 kr.

Når du optager forbrugslån på nettet, kan du ansøge alt fra 1.500 til 500.000 kroner. Det giver dig en bred vifte af lånebeløb at vælge ud fra, afhængigt af hvad du mangler på kontoen.

Løbetid: 5 – 180 måneder

Når du søger online, kan du generelt vælge mellem løbetider på 5 – 180 måneder. Det har tidligere været en løbetid på 12-180 måneder, men efter de nye ÅOP-regler pr. 1. juli 2020 har meget ændret sig. Det har bl.a. betyde at flere udbydere har ændret eller hævet deres løbetid. Aktuelt skal du derfor forvente at mulighederne er mellem 5 – 180 måneder, hvor de fleste har en mindste løbetid, der starter ved 24 måneder.

Svartid: 1 – 3 dage

Du kan forvente at modtage svar på alt inden for 1 til 3 dage. Svartiderne er meget forskellige, men i de fleste tilfælde får du svar på kort tid. Det er primært ved større firmaer og lånebeløb, at svartiderne kan være lidt længere. Hvilket giver god mening, da de ønsker at bruge lidt ekstra tid på kreditvurderingen af dig.

Sammenligning: ÅOP er nøgletallet

Når du skal sammenligne udbydere og lånetilbud, er der mange forbrugere som bruger renten som den primære parameter. Det er en fejl, da ÅOP er det vigtigste nøgletal. Det indregner nemlig samtlige omkostninger, også de gebyrer der kan være svære at overskue. Så fokuser på ÅOP, når du skal udvælge den billigste løsning.

Materiale: Lønsedler og årsopgørelse

Når du søger forbrugslån online skal du nogle steder indsende dine 3 seneste lønsedler, samt en årsopgørelse. Det er det primære materiale du bliver bedt om, foruden det basale som fx. legitimation af din identitet.

Andet

Hvad er der ellers at tilføje? En af de vigtigste pointer er nok, at samtlige udbydere vil kreditvurdere din ansøgning individuelt. Du bør derfor søge mindst 2-3 forskellige steder, for at stille dig bedst muligt. Det vil hjælpe dig mod den bedste og billigste løsning, ligesom du har større chance for at blive godkendt. Husk samtidig på at alle ansøgninger er helt gratis og uforpligtende at gennemføre, uanset udbyderen.

Vil du gerne vide mere og se dine lånemuligheder online, kan du se mere om forbrugslån her.

Forbrugslån i banken

Forbrugslån i banken er noget andet, hvor mulighederne og kravene er nogle helt andre. Der er ingen tvivl om at det er sværere at blive godkendt i banken, hvor det i høj grad er din økonomi der sætter grænserne. Samtidig er det værd at bemærke, at du skal forvente de beder om månedlige budgetter. Dette så de bl.a. kan tjekke dit rådighedsbeløb. Denne del er i højere grad overladt til dig selv, når du ansøger online.

Med/uden sikkerhed

I banken har du i teorien både muligheden for at lave forbrugslån med eller uden sikkerhed. Hvis du vælger med sikkerhed, kan det være ved at stille bolig eller bil som garanti bag. Dette vil medføre lavere omkostninger og kan derfor være en god idé i visse sammenhænge.

Beløb: Din økonomi sætter grænsen

Der er som sådan ikke nogen øvre grænse, end hvad din økonomi kan bære (ifølge banken). Du skal dog ikke forvente at kunne låne mere i banken, end online, medmindre du har en rigtig sund privatøkonomi og en høj indkomst. Der er bare ikke en fast officiel grænse.

Materiale: Lønsedler, årsopgørelse og budget

Sidst vil materialet du skal indsende være lig hinanden, selvom banken ligeledes vil bede om et budget. Du kan opleve at de også har brug for andet materiale, men du bliver næppe godkendt, førend du har indsendt et budget. Alt dette bidrager til at processen i banken er længerevarende og mere besværlig at gennemføre. Det er ikke den hurtigste eller nemmeste vej til penge på kontoen, men ofte stedet hvor du finder de laveste renter. Så medmindre du har meget travlt, vil de være det bedste valg, i et privatøkonomisk perspektiv.

Som du kan læse er der mange forskelle på at lave forbrugslån på nettet og i banken. Det er afgørende du kender til disse forskelligheder, muligheder og begreber, så du får valgt den helt rigtige løsning til dine behov.