Vigtige huskeregler når du låner penge

Huskesedler

Alt for mange danskere tager for let på deres privatøkonomi og det at låne penge. Det er en stor fejl, for det medfører et ansvar og en forpligtelse, når du tegner en låneaftalen med banken eller et firma online.

Vi ser derfor nærmere på en række af de vigtige huskeregler og pointer du altid bør have i baghovedet, når du overvejer løbetid, lånebeløb, udbyder og hvad der ellers skal besluttes i processen.

1. Jo højere lånebeløb desto lavere ÅOP

– men dyrere samlede omkostninger

Den første huskeregel er interessant, for det er nok noget der klinger forkert i manges ører. Men faktum er at ved større pengebeløb bliver ÅOP generelt set lavere, da stiftelsesomkostninger og gebyrer udfører en mindre andel af de samlede omkostninger. Så forholdet mellem pengestørrelsen og de “faste” omkostninger der er ved at oprette lånet, bliver altså anderledes.

Dermed ikke sagt, at du skal låne mere end du behøver for de samlede omkostninger ender nemlig stadig med at blive højere.

Det er bare en interessant pointe og et godt argument for, at du generelt skal holde dig fra småbeløb under 5.000 kroner.

Se mere om ÅOP her.

2. Jo længere løbetid desto flere omkostninger

Du bør huske på at jo længere løbetid du vælger, desto flere omkostninger vil du samlet set få. Årsagen er simpel. Perioden hvor der tilskrives renter bliver længere og medfører naturligvis flere renteomkostninger.

Så selvom mange danskere primært har fokus på at vælge det rigtige lånebeløb, er det mindst lige så vigtigt at vælge den rette løbetid.

3. Opnå en lavere månedlig ydelse, ved længere låneperiode

Når det er vigtigt at vælge den rigtige låneperiode, er det for at undgå at betale for meget, men omvendt må perioden heller ikke være for kort.

Samme beløb i en kortere perioder vil nemlig betyde at de månedlige ydelser og afdrag bliver markant. Du kan her komme til et punkt hvor de bliver for store, til at du kan betale dem måned efter måned.

Den situation må du for alt i verden ikke komme i. Så er det bedre at have pengene i 2-3 måneder mere og så tage de ekstra renter med.

4. Rådighedsbeløbet skal altid være større end ydelsen

Rådighedsbeløbet og lån er to sammenhængende størrelser, når du skal søge hos banken, men er det desværre ikke hos mange, når de ansøger på nettet.

Det er en stor fejl, da rådighedsbeløbet definerer hvor meget du kan afbetale hver måned. I sidste ende vil dette hjælpe dig med at finde frem til den helt rigtige løsning, hvor pengebeløb og løbetid matcher din privatøkonomi.

Vi håber du husker på vores råd og huskeregler, til næste gang du er i pengebekneb.

5. Indhent flere tilbud, for at finde det billigste

Sidst er det afgørende at du får sammenlignet, ansøgt og indhentet flere lånetilbud, for at finde frem til det billigste. Det er fint at orientere sig om bankernes vejledende renteniveauer, men den rente du får tilbudt, afhænger altid af den individuelle kreditvurdering.

Det kan være et stort arbejde, at udfylde ansøgninger hos 4-5 forskellige udbydere, og det betyder at mange ikke får det gjort. Hos Lendo.dk kan du med én ansøgning komme ud til 12 banker, så de kan være en god hjælp, når du skal finde det billigste lån. De kan også hjælpe dig med at samle din gæld, hvis du har optaget dyre lån, med høje renter.

Samlelån er blevet udbredt blandt mange danskere og her bør du ligeledes få indhentet flere tilbud, da der vil være væsentligt forskel på de renter, som bankerne kan tilbyde dig. Rettidig omhu og grundigt forarbejde, belønner sig.